recepten

Het 5 gangen diner

Filodeegbakje met gegrilde coquilles en krokante ham.

Je boodschappenlijstje (voor 4 personen):

  • 8 vellen filodeeg (uit het vriesvak)
  • 4 plakken parmaham
  • 2 avocado 's
  • 1 rode ui
  • 8 coquilles
  • olijfolie
  • peper en zout

En zo maak je het (kan de dag van te voren):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de vellen filodeeg  ontdooien en snijd ze daarna doormidden.
  • Vet een muffinvorm met 4 vormpjes in met een beetje olie.
  • Smeer hierna de 4 vellen filodeeg in met olie en leg vervolgens op elk vel een ander vel. Druk daarna elk dubbel vel in een muffinvormpje, zodat het een bakje wordt.
  • Leg de parmaham vervolgens op een met bakpapier beklede ovenplaat en zet deze hierna samen met de muffinvorm zo’n 8 minuten in de oven. Laat beide volledig afkoelen.
  • Schil ondertussen de avocado’s en verwijder de pit. Snipper de rode ui en meng met het vruchtvlees van de avocado, een flinke scheut extra vierge olijfolie en een snuf peper en zout. Als je dit afgedekt in je ijskast zet, blijft het gewoon goed en mooi van kleur. 

Op de avond zelf:

  • Dep de coquilles droog en bestrooi ze met peper en zout. Verhit een scheutje olie in een grillpan en gril de coquilles op hoog vuur 2 minuten per kant.
  • Zet op elk bord een filodeegbakje en verdeel het avocadoprutje er in. Leg op elk bakje 2 coquilles, hak de parmaham grof en strooi dit over de bakjes.

 

Doperwtencappucino:

Je boodschappenlijstje (voor 4 personen):

  • 2 sjalotten, gesnipperd
  • 450 g verse of diepvriesdoperwtjes
  • 8 el olijfolie
  • 600 ml tuinkruidenbouillon
  • 200 ml slagroom
  • 1 bosje munt

En zo maak je het (kan de dag van te voren):

  • Maak de muntolie: haal de muntblaadjes van de stengels en leg 6 blaadjes opzij. Doe de munt met 6 el olijfolie en wat zout en peper in een hoge beker en pureer heel fijn met een staafmixer.
  • Fruit de gesnipperde sjalotjes in een paar el olijfolie.
  • Voeg de doperwtjes, 6 muntblaadjes en bouillon toe en laat 2 minuten koken.
  • Haal de soep van het vuur en pureer met de staafmixer.

Op de avond zelf:

  • Klop de slagroom lobbig met de staafmixer.
  • Verwarm de soep nog eventjes, niet laten koken.
  • Schenk de soep in glazen, schep er een laagje geklopte slagroom op en maak af met wat druppels muntolie.

 

Gerookte eendenborst met mango

Je boodschappenlijstje (voor 4 personen):

  • mango
  • limoen
  • rucola sla
  • gerookte eendenborst (te koop bij de Albert Heijn)
  • Peccannoten (fijngehakt)
  • balsamico creme

En zo maak je het (maximaal 2 uur van te voren, bewaren in de ijskast):

  • Snijd de mango in hele kleine vierkantjes.
  • Pers de limoen uit en schep de mango door het limoensap.
  • Doe een bodempje sla op een bordje en leg er 4 plakjes eendenborst er op.
  • Hak de pecannoten fijn.
  • Over de sla schep je nu de mango en strooi je de fijngehakte pecannoten.
  • Als laatste (net voordat je het opdient) spuit er een beetje balsamicocreme over.

 

Pavlova met vers fruit

Je boodschappenlijstje (voor 8 personen):

  • 4 eiwitten
  • 1 mespunt zout
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • ½ el maïzena
  • 1 tl frambozenazijn
  • 250 ml slagroom
  • 1 tl vanille-extract
  • 60 g pure chocolade (min. 72%)
  • 15 g munt, grofgehakt
  • 200 g aardbeien
  • 100 g frambozen
  • 100 g bramen
  • 50 g granaatappelpitjes
  • Poedersuiker (optioneel)

En zo maak je het (pavlova's kunnen de dag van te voren):

  • Verwarm de oven voor op 120 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Klop de eiwitten met het zout met de mixer in een brandschone kom stijf.
  • Voeg lepel voor lepel de kristalsuiker toe met ca. 30 seconden tussentijd. Klop vervolgens door tot de suikerkristallen helemaal zijn opgelost.
    Dit kun je controleren door te proeven of door het eiwitschuim tussen je vingers te wrijven, als het glad is, is het eiwit klaar.
  • Zeef de maïzena erboven en voeg de azijn toe. Spatel het rustig door het eiwit.
  • Maak met een lepel 8 gelijke bergjes eiwit op het bakpapier en maak een klein kuiltje in het midden.
  • Bak de meringues in het midden van de oven in ca. 2 uur krokant en gaar. Ze zijn gaar als ze gemakkelijk van het bakpapier loslaten. Doe de oven uit en laat ze nog 1 uur in de dichte oven afkoelen.
    Laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.

Op de avond zelf:

  • Klop de slagroom met het vanille-extract stijf. Hak de chocolade en de muntblaadjes fijn.
  • Verdeel de slagroom over de meringues en garneer met framboos-aardbeien, ananas-aardbeien,  bramen, granaatappelpitjes, gehakte chocolade en munt.
    Bestrooi eventueel met wat poedersuiker voor een extra feestelijk tintje.

 

Chocoladetaco met stoofpeer en framboos

Je boodschappenlijstje (voor 8 personen):

  • 125 g pure chocolade 85%
  • stoofpeertjes (uit de koeling)
  • 125 gr mascarpone
  • verse frambozen
  • AH Excellent gouden parels

En zo maak je het:

  • Hak de chocolade grof. Doe ⅗ in een vuurvaste kom en smelt au bain-marie. Haal van het vuur, voeg ⅕ van de chocolade toe en roer door tot alles is gesmolten.
  • Knip 8 rondjes (per 8 personen) van Ø 12 cm uit het bakpapier. Verdeel de chocolade met de achterkant van een lepel in een rondje van Ø 8 cm over het bakpapier.
  • Laat 5 min. staan en vouw samen met het bakpapier tot een taco. Zet tussen de holten van een omgedraaide muffinvorm en laat in 30 min. hard worden in de koelkast.
  • Doe ondertussen de peertjes in de hoge beker en pureer glad. Roer de mascarpone erdoor en schep in de spuitzak.
  • Spuit de stoofperenroom in de taco’s en garneer met de frambozen, gouden parels en de rest van de chocolade.

Lekker Barbecueën

Marinades:

Sateh:

Dit is een eeuwenoud recept van moeder op moeder gegaan. Maar OMG wat is dit lekker en écht lekkerder dan de gemarineerde kipsaté van de supermarkt. Ik gebruik zelf altijd hamlappen voor mijn sateh.

Je boodschappenlijst (voor een pond vlees)

  • Theelepeltje zout en peper
  • Teentje knoflook geperst
  • 1/2 theelepel djinten  ( komijn )
  • 2 theelepels ketoembar  ( koriander )
  • 1 afgestreken dessert lepel suiker ( wit of bruin)
  • Scheutje azijn (of citroen )
  • Scheutje ketjap

Dit meng je goed bij elkaar tot een stevig sausje. Je blokjes vlees drijven niet in de marinade, maar worden lekker gehusseld.

Het lekkerste wordt het als je het een nachtje in de ijskast laat staan.

En als je de satéprikkers in een bak met water legt voor een uur of 3, dan verbranden die ook niet op de bbq. 

 

Mediterrane marinade (voor 8 personen)

Deze marinade past heel goed bij lamsbout. 

Je boodschappenlijst:

  • 1,8 kg lamsbout
  • 100 ml olijfolie
  • 2 citroenen
  • ansjovispasta
  • verse rozemarijn
  • knoflook
  • zout en peper

Zo maak je het:

  • Rasp de schil van 2 citroenen
  • Meng 100 ml olijf olie, de citroenrasp, het sap van 2 citroenen, 2 eetlepels ansjovispasta, 4 eetlepels fijngehakte verse rozemarijn, 4 geperste teentjes knoflook en zout en peper tot een lekkere marinade.

 

Mediterrane marinade (voor 8 personen)

Deze marinade past heel goed bij kippenbouten. 

Je boodschappenlijst:

  • 800 ml Griekse yoghurt
  • 4 teentjes knoflook
  • mango chutney
  • 2 sinaasappels
  • milde kerriepoeder 
  • verse koriander
  • zout en peper

Zo maak je het:

  • Rasp de schil van 2 sinaasappels
  • meng 800 ml Griekse yoghurt, 4 geperste teentjes knoflook, de schil van 2 sinaasappels, het sap van de sinaasappels, 4 eetlepels mangochutney, 4 eetlepels milde kerriepoeder, 4 eetlepels fijngehakte verse koriander en peper en zout.

 

Salades: 

Een variatie aan kleurrijke salades maken de barbecue helemaal af. Uiteraard is een groene salade met tomaat en komkommer lekker fris. Maar ik vind het leuk om wat extra's neer te zetten. 

 

De Rijstsalade met paprika en mais(koud serveren, van te voren klaar te maken.)

Dit is een hele fijne simpele salade, maar erg smaakvol met de juiste olie en azijn.

Je boodschappenlijst:

  • Basmati rijst
  • rode paprika
  • gele paprika
  • mais
  • olijfolie
  • balsamico azijn 
  • zout

Na het koken van de rijst, laat je deze weer afkoelen en hussel je alle ingrediënten erdoor. Makkelijk en heerlijk!

 

Salade met Geitenkaas en aardbeien

Ook deze salade valt in de categorie ‘makkelijk en snel'. En vooraf goed te maken als je de avocado besprenkelt met citroensap, dan blijft hij ook mooi groen.

Je boodschappenlijst (voor 4 personen):

  • 200 gr rucola
  • 2 avocado's
  • 250 gr aardbeien
  • 1 rode ui
  • geitenkaasbolletjes 
  • 100 gr rauwe ham
  • balsamico crème
  • olijfolie
  • peper en zout

Verdeel de rucola op een schaal en besprenkel deze met wat olijfolie, zout en peper.
Haal de kroontjes van de aardbeien en halveer deze. Snijd de avocado's in plakjes en de rode ui in halve ringen. En verdeel dit over de rucola. Leg daarna de rauwe op de salade in plukjes en strooi de geitenkaasballetjes er over heen. 
Ik houd ontzettend van de balsamico crème, dus ik spuit dit graag er over heen. 

 

Watermeloen salade met feta en munt.

Een salade waarin zoet en zout gecombineerd wordt, dat is dit recept met watermeloen, feta en zwarte olijven. 

Je boodschappenlijst:

  • 300 gr watermeloen
  • 4 gr munt
  • 40 gr zwarte olijven
  • 2 el olijfolie
  • 100 gr feta
  • 50 gr rucola
  • 2 el witte wijn azijn
  • zout en peper

In principe is dit recept alleen maar een geval van het snijden van alle ingrediënten. Deze watermeloen salade staat dus echt snel op tafel en dat is erg fijn met mooi zomers weer.

  • Maak eerst de dressing door olijfolie, een klein scheutje witte wijn azijn en zout en peper te mengen.
  • snijd de watermeloen in blokjes/ puntjes
  • Snijd de zwarte olijven in fijne ringetjes en snijd de munt in fijne reepjes.
  • Hussel alles door elkaar en stop het in een mooie schaal. 

 

Overig:

Gegrilde mails met chilipeper en limoen

Je boodschappenlijst (voor 4 personen):

  • 80 gr gesmolten bote
  • 2 eetlepels geraspte limoenschil
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 4 maiskolven, zonder haar
  • zeezout en peper.

En zo maak je het:

Meng de boter, limoenschil, chilipoeder, zout en peper. Kwast de maïskolven in met het botermengsel en rooster ze zo'n 10 minuten. 

De Zwoele Zomeravond

Ceviche van Kabeljauw en passievrucht

Je boodschappenlijst (voor 4 personen):

  • 400 gram verse kabeljauw
  • 3 passievruchten
  • 3 limoenen
  • 1 el honing
  • 1/2 theelepel mosterd
  • 2 tomaten
  • 15 gr verse bieslook
  • eetbare bloemen
  • waterkers
  • peper en zout

En zo maak je het (minimaal uur van te voren maken):

  • Snijd de kabeljauw in dunne plakjes en leg ze dakpansgewijs in een platte schaal.
  • Halveer de passievruchten en schep het vruchtvlees in een andere kom.
  • Pers de limoenen uit en voeg het sap toe aan de passievrucht.
  • Voeg de honing en mosterd toe.
  • Houd 4 eetlepels van de dressing achter en schenk de rest over de kabeljauw.
  • Dek af en laat minimaal 1 uur in de ijskast marineren. Het zuur van de limoen gaart de kabeljauw licht.
  • Snijd de tomaat in vieren en verwijder de zaadlijsten.
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes en snijd de bieslook fijn.
  • Verdeel de kabeljauw over 4 borden, schenk de rest van de dressing erover, bestrooi met de tomaat, bieslook en peper en zout naar smaak. Garneer met de bloemen en de waterkers.

 

Burrata schaal

Je boodschappenlijst:

  • 750g kerstomaatjes
  • 0,5tl suiker
  • 45g pesto
  • 50ml olijfolie
  • 50g pistachenootjes gepeld
  • 2tl grof zeezout
  • 3 bollen burrata

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 100 graden (hetelucht).
  • Halveer de tomaatjes en leg ze met de snijkant naar boven in een enkele laag op de bakplaat. Bestrooi ze met wat zout en de suiker. Zet de bakplaat in de oven en rooster de tomaatjes 90 minuten tot ze super zoet en een beetje uitgedroogd zijn.
  • Meng in een kommetje de pesto met 50 ml olijfolie tot er een mooie groene olie ontstaat.
  • Hak de pistachenootjes fijn. 
  • Leg de bollen burrata op een mooie schaal, schenk de pesto-olie er over, bestrooi met het zeezout en verdeel de tomaatjes over de schaal.
  • Strooi tot slot de pistachenootjes er overheen en serveer met ciabatta of ander knapperige brood.

 

Spinazie salade 

Je Boodschappenlijst:

  • 175 gr geschaafde amandelen
  • 0.8 dl citroensap
  • 1.25 dl olijfolie
  • 0.8 dl kippenbouillon
  • 1.5 eetlepel Dijon mosterd
  • 1.5 eetlepel geraspte citroenschil
  • 0.5 theelepel tafelsuiker
  • Zeezout
  • Zwarte peper
  • 250 gr jonge spinazieblaadjes
  • 1/2 kg sperziebonen

Zo maak je het:

  • Rooster de amandelen 1 minuut op matig vuur.
  • Blanceer de sperziebonen
  • Doe het citroensap, olie, bouillon, mosterd, citroenschil, suiker, zout en peper in de pan en verhit dit 1 minuut.
  • Schep de spinazie en sperziebonen op een schaal, strooi er de amandelen over, besprenkel de groenten met de dressing en serveer direct.

De Paasbrunch

Pompoensoep in kleine kopjes

Pompoensoep kan je makkelijk maken de dag van te voren. Dit pompoensoep recept is een basisrecept voor pompoensoep. Je kunt hier natuurlijk volop op variëren mocht je dat willen. De basis is ui, knoflook, groentebouillon en pompoen.

Ik heb zelf hele kleine kommetjes, zodat het meer een amuse soepje is en ik dus niet voor een weeshuis aan soep heb gemaakt.  
Boodschappenlijst voor 10 gasten (van te voren te maken):

  • 2 grote pompoenen
  • 2 bouillonblokjes
  • 1 ui
  • 3 tomaten
  • kookroom om te garneren
  • pompoenpitten om te garneren

En zo maak je het:

  • Snijd de pompoen in stukken en verwijder de schil of gebruik een zakje of doosje kant-en-klare pompoenblokjes.
  • Snijd de ui en tomaten grof
  • Zet een pan op het vuur en verhit de boter of olie en voeg de stukken pompoen toe.
  • voeg de tomaten en ui toe.
  • Bak ongeveer 3 minuutjes en giet er dan 1 ½ liter water bij.
  • Verkruimel het bouillonblokje boven de pan en breng het aan de kook.
  • Laat alles nu ongeveer 20 minuten koken op laag vuur.
  • Pak de staafmixer en pureer alles tot een gladde soep.
  • Garneer het soepje nadat je het in een kommetje hebt geschonken met kookroom en pompoenpitten

 

Kleine sandwiches

Boodschappenlijst:

  • Sandwichbrood (jumbo)
  • Gerookte zalm
  • Mierikswortel
  • Creme fraiche
  • Baby spinazie
  • Dille
  • Mosterd
  • Mayo
  • Flinterdunne kipfilet
  • Parmazaanse kaas
  • Avocado
  • Eventueel gebakken spek
  • Roomkaas
  • mini komkommertjes

Hiermee kan je 3 verschillende sandwiches maken. Vis, vlees en vega. Zelf had ik bij de Jumbo speciaal sandwichbrood gekocht (lange dunne plakken wit brood) en met een elektrisch broodmes kon ik daar mooie kleine broodjes van maken. Het sandwichbrood zit met 5 sneeën per verpakking, maar 2 broodjes per variant is goed als je nog veel hapjes te gaan hebt.

 

Asperges:

Het liefst haal je de asperges vers van het land, maar dan zal je bij een echte boer in de buurt moeten wonen. Maar er zijn genoeg supermarkten die dit witte goud verkopen. En het is een echte must bij je paasbrunch. Zie hier bijv. hoe je deze moet koken:https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R818398/asperges-koken 

 

Geplette Aardappeltjes:

Dit is echt magnifiek lekker! en ook heel goed te maken van te voren, je hoeft het tijdens de brunch maar alleen even 10 minuten op de warmen.

Boodschappenlijst:

  •  

 

Tarte Tatin met tomaatjes:

Boodschappenlijst (voor 6 personen):

  • 30 g boter
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el balsamico azijn
  • 1 el honing + 1 extra voor op de bakplaat
  • 450 g kleine tomaatjes
  • rasp van 1/4 citroen
  • verse tijm
  • 2 el balsamico crème
  • 6 vellen bladerdeeg
  • Voor het bestrijken: 1 eigeel of 3 el sojamelk + 3 el sesamzaad

En zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Smelt de boter in de pan, voeg de geraspte knoflook, honing en de balsamico azijn toe. Wanneer dit indikt kun je de (gehalveerde) tomaatjes toevoegen en bak ze kort mee samen met de citroenrasp.
  • Smeer de bladerdeegplakken in met een klein beetje ei. Strooi er sesamzaadjes overheen.
  • Maak op het bakpapier 3 cirkels van balsamico creme. en strooi hier verse tijm overheen.
  • Laat de tomaatjes uitlekken en verdeel ze in een cirkel dicht bij elkaar.
  • Dek de tomaatjes af met de plakjes bladerdeeg. Duw de randjes naar binnen en duw ze goed aan.
  • Smeer de tarte tatin in met wat ei en strooi hier weer sesamzaad overheen.
  • Bak de glutenvrije tarte tatin zo’n 25 minuten in de oven.
  • Laat ze iets afkoelen en draai ze stuk voor stuk in één keer om.
  • Serveer ze met een snufje zeezout en verse burrata 

 

Worteltjes in de aarde (dag van te voren te maken)

worteltjes in de aarde is mijn nieuwe favoriete signiture dish en zo makkelijk om te maken. Het enige dat je nodig hebt zijn verse aardbeien, witte chocolade, oranje kleurstof en oreo koekjes.

Boodschappenlijst (voor 20 personen):

  • 2 grote bakken aardbeien
  • 5 repen witte chocolade
  • oranje kleurstof voor chocola
  • 2 pakken oreo-koekjes

Benodigdheden:

  • sateprikkers
  • bakpapier
  • vijzel of een zwaar voorwerp waarmee je kan crunchen

Prik ter voorbereiding een aantal sateprikkers in het kroontje van de aardbei. Niet te diep, want je wil hem er ook weer makkelijk uit kunnen halen. De witte chocolade smelt je au bain marie in een pannetje op het vuur. Zet dit op laag vuur, je wilt niet dat je chocolade aankoekt of verbrand. Haal de gesmolten chocolade van het vuur een roer de oranje kleurstof er doorheen tot het de juiste wortelkleur voor je heeft.

Dip je aardbei in de chocolade, maar zorg dat het kroontje schoon blijft. 

Leg de aardbei te drogen op het bakpapier. Ook dit gerecht kan je makkelijk de dag van te voren maken en in de ijskast op het bakpapier bewaren. De *aarde* maak je door de oreokoekjes te crunchen tot pulp. Je cruncht ze zover dat al het witte niet meer te zien is.

 

 Voor de kids:

  • Sandwiches
  • Fruit
  • Poffertjes
  • Wafels
  • Mini muffins
  • maccarons

Maak jouw eigen website met JouwWeb