het 5 gangen diner

Gepubliceerd op 6 juni 2024 om 16:14

Uitgebreid dineren gebeurt meestal rond de kerst, maar ik vind het ook erg leuk om voor een klein groepje mensen te koken op een zomerse dag. Het enige verschil is dan de zwaarte van de gerechten. Een 5-gangen menu lijkt heel veel, en dat is het natuurlijk stiekem ook wel een beetje, maar de eerste 3 gangen zijn vaak eigenlijk maar kleine gerechtjes. En ik maak vaak gerechten die je van te voren kan maken, zodat je niet de hele avond in de keuken staat.

 

Begin je avond lekker met een glas bubbels, dat zet zo lekker de sfeer.

En een gedroogd worstje/ hammetje erbij om de smaakpupillen alvast te stimuleren.

 
Gang 1: Voorgerecht

Filodeegbakje met gegrilde coquilles en krokante ham.

Dit recept heb ik gevonden op Chickslovefood, en is een fijn voorgerecht, omdat je het de dag van te voren al kan voorbereiden. En de coquilles zijn in no-time te bakken, dus als je gasten aan tafel gaan, hoef je alleen nog maar  de coquilles droog te deppen en te bestrooien met peper en zout. Verhit een scheutje olie in een grillpan en gril de coquilles op hoog vuur 2 minuten per kant.

Kijk hier voor het recept en hoe je het maakt. 

 

Heb je geen zin in vis, dan heb ik nog een heerlijk ander voorgerecht, dat ook ontzettend makkelijk te maken is. Gevonden in de kookboeken van Donna Hay

Kijk hier voor het recept en hoe je het maakt. 

 

Gang 2: doperwtencappuccino 

Dit is een kleurrijk soepje, dat je in een klein glaasje "moet" serveren. Ook een gerechtje dat je van te voren klaar kan maken, zodat je hem a la minute alleen hoeft op te warmen en de slagroom erop te scheppen. 

Kijk hier voor het recept en hoe je het maakt. 

 

Gang 3: Het tussengerecht

Als je bij je voorgerecht nog geen salade hebt geserveerd, dan is dit een goed moment. Ik vind daarbij een gerookte eendenborst heerlijk. 

Kijk hier voor het recept en hoe je het maakt. 

 

Na al deze verschillende smaakexplosies, kan je de smaak even neutraliseren met een spoom. Dat is een glas champagne/ prosecco met een bolletje citroenijs erin.

 

Gang 4: Het hoofdgerecht

In mijn 5-gangen diner is dit de enige gang die je de avond zelf moet maken. Het bijgerecht kan je wel al eerder voorbereiden, maar dit is een lekker warm gerecht. Dus fijn als het direct uit de pan komt.

 

Gang 5: dessert

Voor de kerst heb ik een heerlijk chocolade dessert en voor de zomer een heerlijk luchtig toetje van Pavlova met vers fruit. 

Ook deze zijn beide deels de dag van te voren te maken.

Kijk hier voor het recept en hoe je het maakt. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.